Na jej widok często się krzywimy, a praca naszych ślinianek znacząco przyśpiesza. Dodajemy ją do herbaty, kawy i wielu różnych potraw. Jest źródłem witaminy C, a jej stosowanie wspomaga funkcjonowanie organizmu. Cytryna jako owoc zawsze wiodła prym wśród cytrusów, a jej wspaniałe właściwości doceniane są od wieków.
Cytryna pochodzi z południowo-wschodniej części Chin, gdzie jej uprawę datuje się już na 500 r. p. n. e., natomiast w Europie pojawiła się w średniowieczu. Już od wieków żeglarze brytyjscy podczas transportu towarów jedli cytryny, by ustrzec się przed szkorbutem, który występuje przy wysokim niedoborze witaminy C. Dodatkowo witamina ta obniża poziom histaminy, dzięki czemu przy przeziębieniu nos nie jest zapchany, a oczy nie łzawią. Ponadto wyciśnięty sok z cytryny dodany do gorącej wody i miodu może być niezwykle skuteczny na bolące gardło.
Cytryna i jej niektóre właściwości wspomagające organizm
- Mniej kamieni nerkowych – związek chemiczny w postaci kwasu cytrynowego zmniejsza wydalanie wapnia, co zapobiega tworzeniu się małych kamieni.
- Mocniejsze żyły – skórka cytryny zawiera w sobie rutynę, która wzmacnia ściany żył i pomaga w łagodzeniu bólu.
- Korzyść dla urody – sok z cytryny wspomaga redukcję przebarwień skóry, a w niektórych przypadkach przyśpiesza także gojenie trądziku. Zawiera w sobie również przeciwutleniacze, które stymulują produkcję kolagenu.
- Wspomaga trawienie – regularnie spożywany sok z cytryny wspomaga pracę układu trawiennego, łagodzi niestrawność i przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów.
- Na ból głowy – według niektórych dodanie kilka kropel soku lub plastra cytryny do kawy spowoduje, że uciążliwy ból głowy może ustąpić. Ponadto cytryna przełamie gorzki smak kawy i sprawi, że będzie orzeźwiająca.