Herbata – najlepsze rodzaje i właściwości

herbata trendydom

Każdy z nas ma ją w kuchennej szafce. Chętnie pijemy ją w pracy czy w szkole i częstujemy nią gości. W gorącej czy ciepłej postaci pomaga nam się ogrzać i wpływa na nas relaksująco. Mowa o herbacie, która ma wiele swoich rodzajów i wspaniałych właściwości. Przybyła do nas z Chin i początkowo można było dostać ją najczęściej w aptece. Zwyczaj picia herbaty wprowadziła małżonka króla Jana Kazimierza, starając się by na dworze na dobre zapanowała ta tradycja. Obecnie mamy do wyboru wiele herbat o różnych smakach i z najdalszych zakątków świata. Dzisiaj bierzemy pod lupę najpopularniejsze z herbat i ich najlepsze zalety dla organizmu. 

Rodzaje najpopularniejszych herbat

Herbata czarna – jest najbardziej popularna na całym świecie, a niektórzy nie wyobrażają sobie, by nie zacząć od niej dnia. Wyróżnia się bardziej wyrazistym smakiem, który można złagodzić, np. dodatkiem cytryny. Mimo, że nie powinny jej pić osoby z nadciśnieniem tętniczym ma również swoje zalety:

  • Ma działanie pobudzające – może zastąpić kawę.
  • Może obniżać cholesterol.
  • Wspomaga trawienie oraz pracę układu pokarmowego.
  • Przeciwdziała parodontozie i pomaga przy krwawieniu dziąseł.

Parzenie: najlepsza temperatura wody to około 98 st. C. Standardowo czas parzenia to 3-4 minuty. Jeżeli ktoś woli mniej intensywny smak może skrócić parzenie do krótszego, dowolnego czasu.

Herbata zielona – jest jedną z najpopularniejszych w Azji i zyskuje coraz więcej wielbicieli w Polsce. Jej liście nie wymagają fermentacji, więc od razu poddawane są suszeniu, dzięki czemu napój zachowuje niepowtarzalny smak i aromat. Jest jedną z herbat, która bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie, w tym m.in.:

  • Pobudza oraz regeneruje organizm.
  • Ma działanie antynowotworowe – zwłaszcza w przypadku skóry.
  • Wspomaga utratę zbędnych kilogramów.
  • Ma właściwości przeciwpróchnicze – można płukać nią usta.

Parzenie: odpowiednia temperatura wody to 80 st. C. Czas parzenia: ok. 3 minuty. Liście zielonej herbaty można zaparzać nawet kilkukrotnie.

Herbata czerwona (pu-erh) – dla wielu jest nieco specyficzna. Chodzi głównie o jej niestandardowy, lekko ziemisty smak – to za sprawą dodatkowego czasu fermentacji liści. Ma wielu swoich zwolenników w Chinach, gdzie nazywa się ją smoczą herbatą. Jej kolor jest dużo bardziej intensywniejszy od herbaty czarnej. Wiele osób wykorzystuje ją w procesie odchudzania, lecz to nie jedyne jej zalety:

  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą.
  • Może pomóc w obniżeniu cholesterolu.
  • Działa pobudzająco, dodając energii.

Czas parzenia: to maksymalnie 3 minuty, natomiast najodpowiedniejsza temperatura wody mieści się w granicach 90-96 st. C.

Herbata biała – to jedna z odmian, która ma najdelikatniejszy smak i aromat. Powstaje z bardzo młodych pączków i liści, dlatego jej barwa jest jasnosłomkowa. Znana jest również ze swoich pozytywnych właściwości:

  • Działa wzmacniająco na kości.
  • Wpływa na regulację ciśnienia oraz poprawia koncentrację.
  • Działa antystresowo.
  • Wpływa wzmacniająco na kości.

Parzenie: najlepsza temperatura plasuje się między 80 a 90 st. C. Zaleca się parzyć herbatę od 3 do 5 minut.

Herbata żółta – jest uważana za najszlachetniejszą, a przez niektórych nazywana cesarską. Wielu jej koneserów twierdzi, że ma cierpki smak, ale za to niepowtarzalny aromat. Jak pozostałe herbaty również ta ma wiele zalet:

  • Działa orzeźwiająco i uspokajająco.
  • Wspomaga regulację ciśnienia.
  • Działa oczyszczająco na organizm, usuwając toksyny.
  • Wspomaga układ trawienny.

Parzenie: najlepsza temperatura wody to 80-85 st. C. Natomiast czas parzenia to około 3 minuty.

Herbata Oolong – przybyła do nas z Chin i Tajwanu. Przez niektórych określana jest jako herbata turkusowa (ze względu na kolor). Choć jest uważana za nowość to zdobywa coraz więcej swoich zwolenników w Polsce. Jest jedną z herbat, która działa najkorzystniej na organizm:

  • Przeciwdziała starzeniu się organizmu dzięki antyoksydantom.
  • Ma właściwości antynowotworowe.
  • Działa wzmacniająco na kości.
  • Pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

Parzenie: temperatura wody powinna wynosić 90 st. C, natomiast czas parzenia nie powinien przekraczać 5 minut.

Herbata Rooibos – ma słodki, przez niektórych uznawany za owocowy aromat. Pozyskuje się ją z liści krzewu o nazwie Rooibos, który występuje w Południowej Afryce. W Polsce najbardziej znana jest wersja czerwona. Również ten napar zawiera korzystne właściwości:

  • Działa korzystnie na jelita i pracę układu pokarmowego.
  • Może obniżać ciśnienie.
  • Działa antynowotworowo.
  • Ma działanie uspokajające – pomaga się wyciszyć.

Parzenie: zaleca się, by temperatura wody miała około 95 st. C i parzyć przez czas od 4 do 5 minut.