Patelnia. Kupujesz, korzystasz, myjesz. Kilka razy w tygodniu. To wszystko. Nic mylnego. Okazuje się, że sposób zarówno mycia jak i użytkowania ma ogromne znaczenie, jeśli chcemy cieszyć się Nią dłużej niż kilka miesięcy.
Patelnia to przedmiot, który znajduje się w każdej kuchni, niezastąpiony podczas smażenia mięsa, ryb czy robieniu naleśników. Dbając o nią w odpowiedni sposób sprawimy, że będzie służyć nam przez lata nienaruszone i równie wydajna.
Najpopularniejsze rodzaje patelni dostępne na rynku:
– Emaliowana – klasyka, to z nich korzystały nasze babcie. Należy uważać, aby nic się na nich nie przypaliło, podczas mycia, a wystarczy woda z detergentem, emalia może zejść razem w z przypalonym posiłkiem.
– Teflonowa – unikamy szorowania, a najlepiej nie robimy tego wcale! Zdarcie terminu spowoduje, że patelnia nie będzie nadawała się do dalszego użytku. Warto zaopatrzyć się w specjalne gąbki do mycia powierzchni teflonowych. Pamiętajmy, żeby mieszać na nich TYLKO drewnianą łyżką.
– Kamienna – w ostatnim czasie bardzo popularne.  zadowoli gusta każdego – równomierne smażenie bez tłuszczu powoduje, że potrawa zachowuje cały smak.
– Ceramiczna – najbardziej popularna, umożliwia smażenie bez tłuszczu co w dzisiejszych czasach jest popularne. Przywołania można usunąć przy pomocy wody oczyszczonej bądź octu winnego.
Istnieje kilka napisanych zasad dotyczących użytkowania patelni, o czym szerzej napiszemy w kolejnym poście rozkładając na części pierwsze cały proces smażenia










